De Naakte Antilliaan

2013-2014

Archell Thompson is geboren en opgegroeid op Curaçao. In 1997 is hij naar Nederland gekomen. In het najaar van 2012 heeft hij een theatervoorstelling gemaakt op basis van wat hij in zijn leven heeft meegemaakt. De voorstelling is destijds ontwikkeld in opdracht van I-psy (Interculturele psychiatrie) en  geregisseerd door Ken Theater. De voorstelling heet 'De Naakte Antilliaan'

Het is een theatervoorstelling waarin Archell met zijn persoonlijke levensverhaal het publiek raakt. Met zijn verhaal snijdt hij maatschappelijke onderwerpen aan die spelen binnen de Antilliaanse gemeenschap (en andere groepen), zoals geweld tijdens de opvoeding, de rol van de vader, criminaliteit en het zoeken van psychische hulp. Zo vertelt Archell dat hij met de riem werd geslagen toen hij op Curaçao opgroeide en dat hij drugs ging dealen om erbij te horen. Zonder enige schaamte vertelt hij zijn verhaal en de taboes over deze onderwerpen helpt hij bespreekbaar te maken. Het publiek zit in zijn verhaal en tijdens en na de voorstelling gaat Archell in gesprek met zijn publiek en daagt hen uit om hun eigen verhaal te vertellen. De voorstelling is in verschillende steden in Nederland opgevoerd en ook op Curaçao. De Naakte Antilliaan is ook nog opgevoerd in de penitentiaire inrichting Hoogeveen, voor 60 gedetineerden met verschillende achtergrond.

Vanwege deze theatervoorstelling heeft Archell de voormalige Koningin Beatrix mogen ontmoeten en op 1 juni 2014 heeft hij tijdens het landelijke evenement “Pearls of the Dutch Caribbean  Gala & Award show” in Rotterdam de Pearl award in de categorie "community" gewonnen voor zijn maatschappelijke bijdrage met deze indrukwekkende Naakte Antilliaan.

Archell heeft een bewogen leven achter de rug en hij heeft door zijn levensverhaal te vertellen aan anderen, geleerd om weer in zichzelf te geloven. Hij helpt mensen om naar hun eigen problemen te kijken omdat hij persoonlijk en emotioneel durft te zijn op het podium. Zijn verhaal straalt hoop uit en het is een goed voorbeeld voor een ieder dat je echt iets kan bereiken als je in jezelf durft te geloven.